Co vše potřebuje začínající DJ

06.01.2015 18:35

Je úžasné, když máte spousty hudby, která Vás baví a ještě úžasnější je, když se o ni můžete s někým podělit. V takovém případě je ideální, pokud se vrhnete na dráhu DJ, i když zatím asi jenom pro známé v menších prostorech, ale kdo ví, co přinese kombinace času, Vašeho vlastního promotion a pravidelného hraní. Nicméně v tuto chvíli jsme na začátku, a tak je dobré se na chvilku pozastavit nad tím, co potřebuje DJ ke svému hraní.

Základem všeho je ta správná hudba, ale tu za Vás nikdo nevybere, v této otázce musí zaúřadovat společně Vaše ucho a Váš vkus. Po té, co již máte jasno, jaký styl chcete hrát, je důležité si říci, z čeho, tedy z jakého zdroje hodláte hrát. Mezi nejčastější zdroje patří přenosné počítače, tablety, cd přehrávače nebo klasické vinylové desky, na které nedají dopustit zejména příznivci tvrdších techno stylů a hip hopu. Pro hip hopové dj je úplná absence gramofonů obtížně představitelná vzhledem k tomu, že potřebují více než jakýkoliv jiný DJ tzv.sratchovat, tedy manipulovat s deskou na talíři tak, aby jehla snímala typické vyšší zvuky rychlých přeskoků a přejezdů spolu s útržky zvuků na deskách nahraných. Pro hiphopvé djs je scratchování analogií kytarového sóla a každá párty s tímto druhem hudby zkrátka dobře sratchujícícho dj vyžaduje. Tato dovednost není samozřejmá a vyžaduje jistý trénink a učení, nicméně není problém najít dostatek návodů na internetu. I přes tuto podmínku se dnes mohou hiphopoví DJ spolehnout na moderní digitální technologie díky produktu Serato Scratch, který Vám umožní využít naplno djský potenciál Vašeho počítače či tabletu spolu se standardním djským gramofonem.

Jakmile máte rozhodnuto, z jakého zdroje budete pouštět posluchačům hudbu, je čas na nákup prvních součástí Vašeho řetězce, a to právě zdrojů hudby. Pokud jste zvolili přenosný počítač, je dobré si vyzkoušet demo verzi softwaru, který chcete pro přehrávání používat. Díky tomu si osaháte základní prvky míchání hudby a její návaznosti, aby se nemohlo stát, že se během Vašeho setu náhle rozhostí ticho, což je průšvih každého DJe. Jakmile máme počítač i software je načase dopravit zvuk do beden. Sluchátkový výstup počítače v tomto příliš dobrou službu neudělá a navíc neumí rozdělit signál na jednotlivé stopy, pokud byste je nechtěli náhodou míchat přímo v počítači. Pro tento účel se nejlépe hodí externí zvuková karta, jako je např. Novation Audiohub 2x4, kterou se bez problému připojíte v plné zvukové kvalitě k mixážnímu pultu, ale zároveň si k počítači připojíte další djské periferie jako např. midi kontrolery, které Vám velmi usnadní míchání hudby z počítače a díky ergonomickému a plně nastavitelnému ovládání. Jednotlivé prvky midi kontrolerů se totiž dají nastavit přesně podle Vašich přání, a tak budete mít Váš software vždy pod kontrolou.

DJové, kteří chtějí hrát raději z gramofonů a logicky počítač nepotřebují, zase potřebují kvalitní gramofony, které dobře drží otáčky a správné jehly neboli přenosky (i když jehlou se často myslí pouze samotný hrot přenosky), které vydrží i náročnější zacházení obzvlášť při scratchování. Symbolem DJ gramofonů byla svého času firma Technics s jejich modelem1210 MK2, který se již dnes bohužel nevyrábí, a tak je nutné hledat kvalitní náhradu, což dnes asi nejlépe zvládne gramofon RELOOP RPM 7000, který právě vychází z gramofonů Technics. Důležité je, aby se Vám dobře obsluhoval a držel otáčky přesně tak, jak vy si představujete. K takovému gramofonu, resp. dvěma je pak vhodné vybrat i dobré přenosky. Náročnější DJové sáhnout pravděpodobně po značkách Ortofon, Concorde nebo Shure, u kterých mají jistotu, že zvládnou i silnější přítlak a nějaké ty scratche. Dodejme jenom, že tyto gramofony budete potřebovat i při koupi zařízení Serato Scratch, protože gramofon v tomto případě funguje jako ovladač Vašeho softwaru.

Jamile máme vybraný zdroj zvuku, jde se na poslední část, a sice mixážní pult. Ten Vám poslouží hlavně pro míchání jednotlivých stop a pro jemnou či hrubší ekvalizaci výsledného zvuku. Některé mixážní pulty obsahují i efektové procesory, které mohou ještě dodatečně upravit výsledný dojem z celkového zvuku. Pamatujte, že pokud hrajete z gramofonů, potřebujete, aby každý mixpult měl ještě uzemněné výstupy právě pro připojení gramofonů, které na standardních linkových vstupech bez uzemnění nehrají. Mixpulty můžete vybrat analogové nebo digitální, ale do začátku si jistě vystačíte s jednoduchým stereo mixem, jako např. Stanton M20, který umí vše, co do začátku potřebujte.

Tak to by bylo prozatím vše. Jistě namítnete, že by se dalo ještě ze široka psát o mnoha dalších DJských vychytávkách, jako jsou Kaosspady, samplery, mikrofony, dockovací stanice na tablety, ale o nich si povíme zase někdy příště. Samozřejmě, že každý DJ si zvukový řetězec sestavuje podle svého a proto je většinou nejlepší navštívit se zkušenějším kolegou nebo kolegyní obchod s technikou a vybrat si podle toho, co Vám nejlépe padne do ruky. Zkuste to třeba v Modřanech nebo u Pražského povstání, kde mají své pobočky kytary.cz, které slibují slušný výběr kvalitní techniky. Tak honem míchat a ať Vám to hraje!  

reklama