ASMODEUS: Políčeno na bestii!

15.12.2014 07:47

Traduje se, že silné album musí mít příběh. A tohle má minimálně hned dva. Za prvé, kapela Asmodeus byla ve své dlouhodobé sestavě roztavena, uložena k ledu a později přetavena. Její frontman Miloš Bešta se pod její vlajkou dva roky nedotkl kytary. Z hudebního světa nezmizel, dával si potřebnou pauzu, odstup tak důležitý k tomu, aby mohlo vzniknout něco výjimečného. Za druhé, právě vycházející 7. řadové album je každým svým detailem koncepční dílo, jehož téma je mrazivě současné, sofistikovanou formou se vypořádává s nejděsivějšími zločinci, kteří se běžně pohybují na svobodě, byť daleko za hranou zákona; nemluvě o obyčejné lidské slušnosti.

Samotný příběh včetně textů je součástí výpravného vydání ve formě digipacku. Unikátní podoba digitálního nosiče je vyznamenána vlepeným, šestatřiceti stránkovým bookletem, kde se nachází předmluva, texty a v neposlední řadě kompletní skript ve čtrnácti obrazech. Autorem je dlouholetý textař a nepsaný člen kapely, publicista Jan Petričko, jeden z mála textařů, který si může dovolit nabídnout silné texty v českém jazyce, a to včetně rozsáhlého podpůrného scénáře. A ruku v ruce s tématem si to všechno maximálně užívá.

Hudebně kapela vychází z technického thrash metalu, kterým si na tuzemské scéně získala renomé ihned po vydání debutového alba v roce 1992. Zručně však přechází k paletě metalových subžánrů, které nekopírují současné trendy, ale jednotlivé obrazy alba, tak jako hudba k imaginárnímu filmu. Jako pokaždé se však posluchač naděje jak velmi ostrých skladeb, tak velmi svěžích, mistrných baladických poloh. Vše je nezvykle pevně poplatné příběhu a rázu alba, všechno tu - primárně emocionálně - souvisí se vším.

Samostatný odstavec nelze nevěnovat obalu alba, který namaloval talentovaný malíř Radovan Hrabý. Unikátní olejomalbě na plátně předcházel důkladný poslech a studium veškerých textů, a vzniklo tak dílo, kde z každého dokonale ladného tahu štětce zamrazí nad tíhou temného motivu.

Album "Past na Davida Kleinera" vychází přesně 22 let od vydání debutové desky "Prosincová noc blíže neurčeného roku" a po jeho poslechu seznáte, že Asmodeus je stále neskutečně výživnou kapelou, která má – přes jistou obecnou vyčerpanost žánru – stále hodně co říci.

Digipack CD pořídíte za 249 Korun na virtuální adrese www.madmusick.cz, kde lze lehce vyhledat i několik předchozích titulů kapely a mnoho dalšího.

Berry & Magick Disk Musick,[online store & record label], www.madmusick.cz/online_store

  • Titul: ASMODEUS "Past na Davida Kleinera"
  • Vydavatel: Magick Disk Musick
  • Datum vydání: 12. prosince 2014
  • Žánr: Thrash Metal, Heavy Metal, Prog Rock
  • Typ hudebního nosiče, katalogové číslo: digipack CD, MDM-X

Czech underground

26.01.2015 10:21
Dva roky utekly jak voda a vy se právě chystáte vydat nové album…  Bude novinka navazovat na...
26.01.2015 10:11
Šumperská metalcorová kapela Madgod, která před koncem roku vydala své debutové album Madgod!...
26.01.2015 10:02
K vydání desky "As One We Stand" od Pražských Attack The Hero se již pomalu ale jistě schyluje, ale...
22.01.2015 16:49
V kolínském studiu Sklep se na podzim minulého roku nacházela plzeňská kapela Rise Of The Fallen....
09.01.2015 11:59
Tři roky po vydání desky Valkýra se českobudějovická metalová úderka Blamage hlásí s novou fošnou,...
05.01.2015 13:11
DMC (zkratka pro DEATH MOSH CORE) patří k nejstarším tuzemským aktivně hrajícím deathmetalovým...